YENİDOĞANIN FİZYOLOJİK ÖZELLİKLERİ

 

AĞIRLIK

Normal yenidoğan vücut ağırlığı 2500-4000 gr arasındadır.

İlk 3-5 gün içinde %5-10 ağırlık kaybı normaldir.

Bu kayıp 7-10. günün sonunda tekrar geri kazanılmaktadır.

Bundan sonra normal yenidoğan günde ortalama 20-30 gr ağırlık almaktadır.

BOY

Normal yenidoğan boyu ortalama 48-52cm’dir. İlk ayda yaklaşık 2.5-3.5 cm artış olur.

VÜCUT ISISI

Yenidoğan bebeklerin ortalama vücut ısısı 36.5- 37,5°C arasındadır.

Vücut ısısı doğumdan sonra geçici hafif bir düşme gösterebilir, 48 saatte normale dönmektedir.

Yenidoğanın vücut ısısını düzenleme kapasitesi yetersiz, vücut yüzey alanı erişkinden farklı ve cilt altı yağ dokusu azdır.

Isı kaybı en çok baş bölgesinden olmaktadır

UYKU

Normal yenidoğan 12-18 saat uyumaktadır.

Bazı bebeklerde değişkenlik gösterebilir. Yenidoğan sırtüstü uyutulmalıdır.

Yüzükoyun uyuma ve yumuşak yatak Ani Bebek Ölümü Sendromuyla (SIDS-ABÖS) ilişkili bulunmuştur.

BESLENME

Anne sütüyle beslenen bebekler 24 saatte ortalama 8-12 kez emzirilir.

Yenidoğan her istediğinde emzirilmelidir.

Yenidoğan 3 saatten fazla emmediğinde uyandırılıp beslenmesi gerekmektedir.

İDRAR ÇIKARMA

Yenidoğanın ilk idrar çıkışı 12-24 saat içinde olmalıdır.

İkinci gününde her 8 saatte bir; 3-4. günde her 24 saatte 4-6; 5. günde 6-8 ıslak bez çıkarmalıdır.

MEKONYUM

Yenidoğan ilk dışkılamasını doğumdan sonraki 48 saat içinde çıkarmalıdır.

Rengi koyu yeşil, siyah ve yapışkandır.

Beslenmeye başladıktan 3-4 gün sonra rengi yeşile ve sonrasında sarıya doğru değişir.

Anne sütü ile beslenen bebeklerde günde 3-4 kez veya daha fazla, mama ile beslenenlerde ise günde ortalama 1-2 kez dışkılar.

SAÇ VE VÜCUT

Bazı bebekler oldukça saçlı doğarken bir kısım bebek ise neredeyse saçsız doğar.

Lanugo adı verilen ipeksi ince vücut tüyleri, özellikle prematürelerde, sırtta, omuzlarda, alında, kulaklarda ve yüzde yaygın bir şekilde bulunmaktadır.

Bu tüyler ilk birkaç haftada kaybolmaktadır.

 

*SAĞLIK KURULUŞUNUZA VEYA DOKTORUNUZA DANIŞARAK DAHA KESİN BİLGİ SAHİBİ OLABİLİRSİNİZ.

 

Çerez Kullanımı